Constantin Năsturescu – roșioreanul campion european în 1962

Data 06 apr.. 2011, categoria Fotbal Ligi superioare

Singurul trofeu continental al fotbalului românesc la nivel de echipe naționale, datează din anul 1962, an în care echipa de juniori avea să devină campioană europeană, în urma turneului final organizat chiar în țara noastră.

Ne face plăcere să răsfoim un pic istoria fotbalului românesc și să descoperim faptul că județul Teleorman a dat atunci un… campion european. Atacantul Constantin Năsturescu, născut la Giurgiu, evolua atunci la CFR Roșiorii de Vede, în Divizia B.

Născut la 24 august 1942, fiind deci depășit de vârstă, Constantin Năsturescu, alintat de cunoscuți Bebe, a jucat în sezonul 1961-1962 pentru CFR Roșiorii de Vede. De altfel, roșiorenii au și folosit drept sparring-partener lotului național de juniori, într-un meci amical câștigat de juniori cu scorul de 3-1.

Năsturescu nu a jucat niciun minut la acel turneu final în care România a cucerit medalia de aur, după 4-1 cu Iugoslavia în finală. El a fost coechipier cu o generație de excepție cu Adamache, Suciu, Pall, Gergely, Jamaischi, Dumitriu III, Fl. Voinea, Petescu și alții.

În același sezon, 1961-1962, Năsturescu este transferat la altă echipă ceferistă, Rapid București, unde apare de 10 ori în tricou vișiniu, până la finele campionatului.

În total, Năsturescu a strâns 288 de meciuri pe prima scenă, marcând 25 de goluri și câștigând Cupa României în 1972. Năsturescu a jucat de 12 ori, cu două goluri la activ, în naționala de tineret a României, îmbrăcând de șase ori și tricoul primei reprezentative.

Referitor la problema falsificării vârstei, trebuie menționat că la acel turneu final din 1962, oridnul autorităților a fost unul extrem de clar. Competiția trebuia câștigată așa că s-a recurs la  orice mijloace, inclusiv falsificarea actelor de identitate ale jucătorilor.

foto: romaniansoccer.ro.

Comentariu