Curajul de a fi arbitru

Data 16 mai. 2011, categoria Fără categorie, fotbal1

Sunt  huliti, injurati, contestati si uneori chiar batuti. Acestia sunt arbitrii din judetul nostru, cei pe care ii vedem weekend de weekend pe terenurile din judet. Uneori se majesc pentru o suma modica de bani sau decid meciuri pentru ca asa li se dicteaza. Aceste lucruri le stim si le-am comentat de fiecare data cand am avut ocazia. Acum vreau sa ma opresc la alt aspect al arbitrajului din judetul nostru. Fiind martor la meciul de ieri, din Onoare, dintre CS Plosca si Uda Clocociov  (0-5) m-am intrebat cum ar fi sa conduci un asemenea meci, in care predomina fotbalul dur si foarte dur. M-am intrebat ce este in mintea arbitrilor si cum vor duce la bun sfarsit un asemenea meci. Sincer, chiar m-am temut de integritatea lor. A fost un meci foarte urat, cu multe brutalitati din partea gazdelor.

La un moment dat chiar mi-am spus in gand: „Doamne, bine ca nu m-am facut arbitru sa am parte de asemenea scene. Cred ca ar fi ultimul lucru pe care mi-as dori sa-l fac in viata!”. Erau faze la limita sportivitatii la care arbitrul trebuia sa ia decizia cea mai potrivita, una care sa nu-i „deranjeze” prea mult pe gazde, dar nici sa-i dezavantajeze pe oaspeti.  Timp de 25-30 de minute asa s-a jucat, la limita sportivitatii, meciul fiind fragmentat de faulturi dure din minut in minut. Simtind ca meciul poate degenera, arbitrul intalnirii a intervenit in cele din urma. A reusit sa se impuna, a avertizat cativa jucatori gazda, a ridicat tonul la ei, le-a dat explicatii pentru deciziile luate, iar intr-un final a reusit sa-si castige respectul. Norocul sau a fost si scorul, care la un moment dat a luat proportii in favoarea oaspetilor si meciul a devenit oarecum mai bland.

Arbitrul acestui meci a fost Adrian Buica din Alexandria. Marturisesc ca nu-l cunosc personal, nu am vorbit in viata mea cu el si nu i-am urmarit cariera de arbitru. Nu l-am vazut la prea multe jocuri, insa pentru cel de ieri vreau sa-l felicit pentru curajul de care a dat dovada si pentru modul cum a condus partida.

1 Comentariu

  • Recovery Center

    Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got more problerms at the same time

Comentariu