Din istoria fotbalului roşiorean / Sporting, CFR, ROVA, Textila, Robema…

Data 26 dec.. 2013, categoria Fotbal Liga IV

Aflandu-ne intr-un moment in care fotbalul judetean se afla in pauza, Teresport va invita sa patrundeti putin in istoria fotbalului rosiorean, cel care, momentan, conduce in fotbalul din judetul nostru.

In istoria fotbalului rosiorean au existat mai multe echipe de fotbal, insa cele mai reprezentative au fost Sporting, CFR, ROVA si Textila. Aceste patru formatii au facut cunoscut orasul pentru prezentele lor in fotbalul divizionar. CFR si ROVA au ajuns pana in a doua liga fotbalistica din Romania, prima in anii 60, iar ROVA in anii 80.

Nici Sporting sau Textila nu au facut de ras Rosioriul, ele evoluand cu ani in urma in esalonul trei national, lucru pe care Sporting incearca sa-l din nou in acest sezon, dupa ce in vara acestui an a ratat barajul de promovare in fata echipei FC Bals.

Sporting, prima echipa rosioreana afiliata la FRF si prima in Divizia C
Practic, Sporting Rosiori, actuala denumire a echipei, este de fapt si prima echipa de renume a orasului, fiind cea dintai echipa din Rosiorii de Vede a afiliata la FRF, in 1929, dar si prima echipa rosioreana care a evoluat in Divizia C, in sezonul 1946-1947, cand a terminat pe locul 2!

CFR, prima echipa roşioreană in Divizia B
Mai tarziu, la inceputul anilor ’60, o alta echipa rosioreana a iesit la rampa, CFR, formatie care a ajuns pana in Divizia B.
In 1960, CFR Rosiori a castigat Seria a II-a a Campionatului Regional Bucuresti (corespondentul unei serii actuale din Liga 3), apoi a urmat o serie de meciuri de baraj, pe care rosiorenii le-au trecut cu bine si au promovat in Divizia B. Mai intai au disptuat un baraj cu Unirea Manastirea (IL) pentru desemnarea campioanei Regiunii Bucuresti, baraj pe care CFR-istii l-au trecut dupa trei partide, 0-1, 2-1, apoi 2-1 in meciul decisiv, prin golurile marcate de Capatos si Sardu, ultimul inscriind in minutul 89!
Dupa acest baraj a urmat un turneu la Bacau, cu cinci echipe, dintre care doar doua primeau drept de promovare in Divizia B. S-a jucat in sistem fiecare cu fiecare, iar dupa trei victorii si o infrangere, 2-3 cu Academia Militara Bucuresti (golurile rosiorenilor fiind marcate de Tabarca), 2-1 cu Rapid Plopeni (dubla Capatos), 2-1 cu Chimica Tarnaveni (Capatos si Sardu) si 1-0 cu Marina Mangalia (Bursumac),  CFR Rosiori s-a clasat pe locul secund si a promovat pentru prima oara in istorie in Divizia B.
Din lotul acelei echipe faceau parte: Raicu, Pintica, Vergiu, Picu, Fita, Manole, Bursumac, Capatos, Sardu, Tabarca, Ciofalca, Tanasoglu sau Nedelcuta.
CFR-istii rosioreni au evoluat timp de 5 sezoane in esalonul doi national, cu o pauza de un an in Divizia C (1963-1964), iar cea mai buna clasare in Divizia B a fost locul 5, in stagiunea 1961-1962, dupa Farul Constanta, CSM Resita, Dinamo Obor si CS Craiova.

CFR, doua baraje ratate
Dupa aceasta performanta, pentru CFR a urmat o perioada mai grea, iar spre finalul anilor ’60 a ajuns din nou in judet.
Odata cu noua reforma administrativa si impartirea Romaniei pe judete, s-a infiintat si Campionatului judetean, in 1968. Primele doua astfel de campionate au fost castigate de echipa CFR-ista, insa de fiecare data a ratat barajul pentru promovarea in C, ambele cu echipe din Prahova (Vagonul Ploiesti si Victoria Floresti).

Reapare Sporting pentru moment
Al treilea campionat judetean avea sa fie castigat tot de o echipa rosioreana, de aceasta data de Sporting Rosiori. Pe atunci, primul esalon judetean avea doua serii, Nord si Sud. In prima s-a impus Sporting, iar cea de-a doua a fost castigata de Electrica Tr. Magurele. Pentru a se decide castigatoarea campionatului si echipa care merge in Divizia C, s-au disputat doua meciuri de baraj, tur-retur, intre Sporting si Electrica, iar invingatoarea avea sa promoveze in Divizia C. Sporting s-a impus dupa 2-1 la Rosoiri si 1-1 la Tr. Magurele si a promovat pentru a doua oara in Divizia C, in 1971.

1973 – 2008, perioada de glorie a Rovei
In Divizia C, Sporting a evoluat sub acest nume pana in 1973, dupa care echipa si-a schimbat numele in ROVA, dupa intreprinderea care sustinea financiar aceasta formatie.
Timp de 35 de ani, din 1973 si pana in 2008, ROVA a fost echipa fanion a orasului de pe Vedea, cele mai bune performante ale acestei formatii fiind cele trei promovari in Divizia B, in anii 1980, 1982 si 1986.
In 1994, ROVA a retrogradat in judet, revenirea ei in fotbalul divizionar realizandu-se in 1999. Din acel an si pana in 2008, ROVA a evoluat in C, apoi s-a desfiintat din cauza datoriilor pe care le stransese in ultimii ani.

ROVA ’73: Stoian, Crăciun, Popa, Ghebaur, V. Târniceanu, Netejoru, Buracu, Marin, Radu, Duţă, Şerban, Dumitru, Tudor, I. Lecovişte, I. Dragnea, Moldoveanu, Pencea, Barbu, Smârcea, Joiţoiu, Sisilică, Bosoi.

ROVA ’80: Stoian, Ţane, M. Gheorghe, V. Târniceanu, C. Ioniţă, C. Şerban, I. Eftimie, T. Drăgan, I. Petre, G. Ţinţ, V. Buracu, I. Rontea, I. Lecovişte, Gh. Gheorghe, G. Dumitru, F. Tănase, L. Dima, Crăciunescu, S. Sameş.

ROVA ’99: G. Voicu, D. Vasile, Taudor, M. Dinu, D. Toma, G. Văduva, I. Răducanu, C. Oprea, V. Dumitrescu, Fl. Spătaru, M. Ioniţă, B. Marin, Scoicaru, F. Tudorică.

ROVA 2008: O. Popescu, I. Dan, F. Baltă, C. Baltă, A. Neacşu, A. Dobrin, F. Coman, N. Simion, I. Niţă, R. Buşcă, C. Cuşcă, F. Burghelea, A. Mitroi, G. Onuţ, P. Dedu, G. Iancu.

Textila/Robema, pe urmele Rovei
In perioada in care Rova evolua in Divizia B, la Rosiori a mai existat o echipa care a facut cinste orasului, aceasta fiind Textila Rosiori (1970 – 1998). Textilistii rosiorieni au castigat de patru ori campionatul judetean (1973/1974, 1976/1977, 1978/1979, 1982/1983), insa abia la ultimul succes au reusit sa castige si barajul de promovare in C. In 1998, Textila s-a desfiintat si a lasat locul Robemei, echipa fabricii de bere din oras. In 2000, Robema a castigat titlul judetean, iar pentru un sezon a evoluat in Divizia C, apoi s-a desfiintat.

Din fostele glorii ale Textilei Rosiori amintim pe Geană, Burcea, Zană, Smîrcea, Vîlcea, Brabete, Traşcă, Barbu, Dobre, Petrescu, Vasile, Pătrana, Gh. Şerban, Degeratu, Frîncu, Dima, Moţ, Stoian, Vînatoru, Gîndac, Lecovişte, Dicu, Vochin, Ţane, Mija, Berechet, Mustăţea, Bădăuţă sau Dragnea (antrenor).

In perioada Robema au jucat: G. Vlădulescu, Văduva, Moşteanu, Scoicaru, Croitoru, Liţă, Păunică, Voicu, Dinu, Curt, Botea, Spătaru sau Buga. Gabi Lungu si Viorel Călin sunt antrenorii care au reusit promovarea in Divizia C cu Robema, in 2000.

Noul Sporting
Odata cu desfiintarea Rovei si pentru ca fotbalul nu putea sa moara intr-un oras in care este iubit foarte mult, in 2008 a reaparut Sporting,  echipa re-infiintata de cativa oameni inimosi din Rosiori. Inceputul acestei noi echipe a fost greoi, primii patru ani la judet fiind mai degraba modesti pentru pretentiile orasului si a iubitorilor de fotbal din Rosiori.
Abia in sezonul trecut, Sporting a ridicat capul, castigand campionatul judetean si Cupa Romaniei – faza judeteana, insa drumul ei spre Liga 3 a fost oprit de FC Bals, formatie care a invins-o la baraj cu 1-0.

In acest sezon, Sporting, care din vara va redeveni ROVA, incearca din nou sa forteze barajul de promovare, iar dupa primele 15 runde echipa se afla in grafic, clasandu-se pe primul loc in Liga 4.

Momentele importante ale fotbalului rosiorean:
1929 – Sporting Rosiori se afiliaza la Federatia Romana de Fotbal, fiind prima echipa rosioreana care face acest lucru;
1946 – Sporting Rosiori castiga campionatul Regional si promoveaza in Divizia C, unde termina pe locul secund in sezonul 1946-1947;
1947 – Apare formatia CAFRO Rosiori, care evolueza in Campionatul District Bucuresti. CAFRO castiga seria in sezonul 47-48, insa la baraj este invinsa de CFR Constanta, dupa 0-0 in deplasare si 1-2 acasa, si rateaza promovarea in Divizia C.
1948 – Se infiinteaza CFR Rosiori;
1952 –  CFR Rosiori disputa un baraj pentru promovarea in Divizia B cu Dinamo Tr. Magurele, pe care-l pierde la masa verde dupa trei meciuri incheiate la egalitate: 3-3, 1-1 si 0-0.
1960 – CFR Rosiori promoveaza in Divizia B dupa o serie de jocuri de baraj; Dupa trei sezoane in B, CFR retrogradeaza in Divizia C;
1964 – CFR Rosiori promoveaza din nou in Divizia B, dupa ce castiga Seria SUD a Diviziei C;
1969 – CFR Rosiori castiga primul Campionat judetean, insa este invinsa la barajul pentru promovarea in C de Vagonul Ploiesti;
1970 – CFR Rosiori castiga din nou Campionatul judetean, dar si de aceasta data pierde barajul de promovare in Divizia C, tot in compania unei echipe din Prahova, Floresti.
1971 – Sporting Rosiori promoveaza in Divizia C, dupa ce castiga Campionatul judetean si barajul pentru promovarea in C in fata echipei Electrica Tr. Magurele.
1973 – Sporting Rosiori fuzioneaza cu ROVA Rosiori, aceasta din urma devenind echipa fanion a municipiului timp de 35 de ani;
1974 – Textila Rosiori, echipa infiintata in 1970, castiga Campionatul judetean insa rateaza barajul de promovare, fiind invinsa de Automatica Bucuresti;
1977 – Textila Rosiori castiga din nou Campionatul judetean insa rateaza si de aceasta data barajul de promovare, fiind invinsa de Mecanica Fina Bucuresti;
1979 – Textila Rosiori castiga pentru a treia oara Campionatul judetean insa rateaza si de aceasta data barajul de promovare, fiind invinsa de Electrodul Slatina;
1980 – La sapte ani de la infiintare, Rova Rosiori promoveaza pentru prima oara in Divizia B, dupa ce castiga Seria  a VI-a a Diviziei C, in fata echipelor Metalul Mija, SM Caracal, Dacia Pitesti sau Cimentul Fieni. Dupa un singur sezon, Rova revine in C.
1982 – Rova Rosiori re-promoveaza in Divizia B, dupa ce castiga din nou Seria a VI-a, in fata Muscelului Campulung si Chimiei Tr. Magurele;
1983 – Textila promoveaza in Divizia C, dupa ce castiga barajul de promovare in fata echipei ICRA Pitesti, dupa 0-0 la Pitesti si 2-1 la Rosiori;
1986 – Ultima promovare a Rovei in Divizia B a avut loc in 1986. Rosiorenii au rezistat in B doar un an, apoi au evoluat in Divizia C pana in 1994;
1994 – Dupa 21 de ani petrecuti in Diviziile B (4 sezoane) si C (17 sezoane), Rova Rosiori retrogradeaza in Campionatul judetean;
1998 – Textila fuzioneaza cu Robema;
1999 – Dupa 5 ani in judet, Rova Rosiori promoveaza in Divizia C dupa ce castiga campionatul judetean;
2000 – La doi ani dupa infiintare, Robema Rosiori promoveaza in Divizia C dupa ce castiga campionatul judetean;
2001 – Se desfiinteaza Robema Rosiori;
2008 – Dupa 35 de ani de existenta, ROVA Rosiori se desfiinteaza;
2008 – Se reinfiinteaza Sporting Rosiori;
2013 – Sporting Rosiori castiga Campionatul judetean;

Pe aceeasi tema:
Istoria fotbalului turnean;
Istoria fotbalului alexandrean I;
Istoria fotbalului alexandrean II;
Momente din istoria Dunarii Zimnicea.

5 comentarii pentru acest articol

 • ADAM

  bun articolul felicitari

 • LgZ

  Intr`adevar foarte bun articolul, am invatat ceva chiar daca nu`s rosiorean 😉

 • Robert Necsoi

  Dar de ce sa desfintat Robema nimeni nu are curajul sa spuna???

 • cristi ghena

  excelenta documentare, deci foarte bun articolul, mai ales ca astfel de informatii sunt rare. O singura remarca totusi, deoarece imi place ca toate lucrurile sa fie puse la punct si nu neaparat din spirit de contradictie. In 1929 nu exista Federatia Romana de Fotbal (infiintata in 1930). Cel mult echipa rosioreana putea fi afiliata la Comisia de Football. Continuati pe aceasta tema, deoarece sportul rosiorean este mai bogat in date si fapte decat am crede.

  Sarbatori Fericite

 • eugen

  in 1967 juca langa , parascan , leahevici etc. jucatori de inalta clasa .

Comentariu