Echipele care vor promova din Liga 2 renunţă la ultima tranşă de bani din drepturile TV în favoarea nou-promovatelor din Liga 3. FRF vorbeşte de un fond de susţinere financiară alimentat cu o sumă derizorie

Data 07 aug.. 2018, categoria Fotbal Ligi superioare

liga 3 brandFederaţia Română de Fotbal readuce în prim-plan proiectul prin care dorea ca o parte din banii obţinuţi de Liga Profesionistă de Fotbal din drepturile TV ale Ligii 1 să fie direcţionaţi către cluburile din eşaloanele inferioare. Acum, însă, forul condus de Răzvan Burleanu dă exemplu, parţial, că se poate cu banii din competiţia pe care o organizează, Liga 2.
În şedinţa din 21 aprilie 2017 a Comitetului Executiv al FRF se propunea ca membrii săi să fie mandataţi pentru negocierea cu LPF a modalităţii de implementare şi aplicare a principiului solidarităţii financiare la toate nivelurile, precum şi al solidarităţii dintre fotbalul profesionist şi amator. LPF a refuzat însă ca echipele din Liga 1 să dea un procent din drepturile TV către cluburile din Liga 2 şi Liga 3. FRF se gândea la un procent de 5%.

Acum, FRF vrea să dea un exemplu LPF-ului şi transmite că echipele din Liga 2 au acceptat în unanimitate ca din puţinul pe care îl câştigă din drepturile TV să îl cedeze către unele cluburi din Liga 3. Ambele competiţii sunt patronate de forul condus de Răzvan Burleanu.

Însă, principiul solidarităţii despre care vorbeşte acum FRF nu are nicio legătură cu cel pe care îl propunea anul trecut LPF-ului. În cazul Ligii 1, era vorba de o sumă reprezentând 5% din drepturile TV ce va fi direcţionată către toate cluburile din Liga 2, 3 şi juniori. În cazul Ligii 2, doar echipele care vor promova în prima ligă vor renunţa la ultima tranşă de bani pe care o vor primi din vânzarea drepturilor TV (5.000 de euro per echipă), sumă care va ajunge în conturile celor cinci nou-promovate din Liga 3. Despre acest plan al FRF, Liga2.ro a scris în exclusivitate atunci când a anunţat suma obţinută de pe urma vânzării drepturilor TV ale eşalonului secund.

FRF nu a decis nici până în acest moment câte echipe vor promova din noul sezon al Ligii 2, care va începe peste trei zile. Comitetul Executiv de mâine, 2 august, ar putea decide dacă din eşalonul secund vor accede direct în Liga 1 două cluburi, iar alta va merge la baraj sau direct patru şi una să meargă la baraj.

În situaţia în care vor promova direct doar două echipe, iar de la baraj clubul din Liga 2 nu va avea succes, aşa cum a fost cazul şi în precedentele trei încercări, atunci se va obţine 10.000 de euro de la cele două cluburi pentru cele cinci nou-promovate din Liga 3. Cele două nou-promovare din Liga 2 îşi vor permite să renunţe fiecare la 5.000 de euro, fiindcă odată cu accederea în Liga 1 vor pune mâna pe câte 1 milion de euro.

„Pachetul financiar care să le faciliteze adaptarea la cerinţele Ligii 2”, aşa cum îl numeşte FRF, ar însemna, în această situaţie amintită mai sus, câte 2.000 de euro de club venit din Liga 3. Suma e derizorie şi reprezintă organizarea unui singur joc pe teren propriu.

În situaţia în care patru cluburi ar putea promova din Liga 2, atunci ar rezulta 20.000 de euro pentru cele cinci nou-promovate din Liga 3. Înseamnă 4.000 de euro de club.

Iată comunicatul FRF:

„Cluburile participante în Liga 2 Casa Pariurilor ediţia 2018/2019 au acceptat în unanimitate propunerea administraţiei FRF de a sprijini financiar cluburile care vor promova din Liga 3 la finalul sezonului.

Adunarea Generală FRF din 2017 a aprobat prin vot reforma propusă de administraţia FRF prin care se instituia principiul solidarităţii în fotbalul românesc. Acest principiu, aplicat deja de Parlamentul European, Comisia Europeană, UEFA şi ţările europene cu fotbal de mare performanţă, devine începând din acest sezon o realitate şi în fotbalul românesc.

Primul pas îl constituie decizia cluburilor din Liga 2 prin care cluburile care vor promova la finalul sezonului 2018/2019 în Liga 1 vor ceda sumele aferente ultimei tranşe din drepturile tv pentru sezonul 2018/2019 într-un fond de susţinere financiară a cluburilor care vor promova la finele acestui sezon din Liga 3.

Acestea din urmă vor beneficia, astfel, de un pachet financiar care să le faciliteze adaptarea la cerinţele Ligii 2 şi să le confere un plus de siguranţă financiară pentru sezonul următor.

Argumentele pentru implementarea principiului solidarităţii financiare în fotbalul românesc, cele care au fundamentat iniţiativa administraţiei FRF votată de Adunarea Generală, sunt AICI.”

500.000 de euro este suma pe care FRF a obţinut-o în acest an pentru drepturile TV din Liga 2, cu 120.000 de euro mai mult faţă de sezonul recent încheiat. Banii vor fi împărţiţi în mod egal către cele 20 de cluburi în trei tranşe. Astfel, un club de eşalon secund va ajunge să încaseze doar 25.000 de euro din drepturile TV, o sumă minusculă faţă de cât încasează o echipă din Liga 1, o nou-promovată ajungând să ia aproape 1 milion de euro.

sursa text: liga2.prosport.ro

Comentariu