Acuze de corupţie în Liga 3 | Fostul adversar al celor de la Branceni, acuzat de jocuri de culise

Data 25 oct.. 2019, categoria Sport national

Doi jucători de la Tractorul Cetate, echipă din Dolj, nou-promovată în Liga a 3-a, Seria a 3-a, au declarat pentru ProSport că au fost contactaţi de o persoană din Craiova să „trântească” un meci din campionat, respectivul fiind interesat să joace la pariuri. Geo Mişu şi Geani Stoichiţoiu sunt cei doi jucători care spun că li s-au propus bani pentru a aranja meciul cu Unirea Bascov, din deplasare. Iniţiativa de a „deconspira” tentativa de corupţie vine chiar din partea celor doi jucători, după ce ei şi alţi doi coechipieri au fost daţi afară din lot de conducătorii echipei din Cetate, tocmai pentru că ar fi blătuit meciul.

Pronosticul „1 pauză, 1 final şi cel puţin 4 goluri marcate” a ieşit la Unirea Bascov – Tractorul Cetate 5-0

Concret, o persoană din Craiova le-a propus jucătorilor ca Tractorul Cetate să piardă meciul din deplasare cu Unirea Bascov, din 4 octombrie, contând pentru etapa a 7-a a Ligii 3, la o diferenţă netă, aşa încât să iasă pronosticul „1 pauză, 1 final şi cel puţin 4 goluri marcate”.

Lui Geani Stoichiţoiu i s-a propus faţă în faţă chiar o sumă concretă: 5.000 de lei. ”M-am întâlnit întâmplător în mall la Craiova cu o persoană din oraş, care mi-a propus să ne dăm la o parte în meciul de la Bascov. Mi-a şi propus o sumă de bani, 5 mii de lei, dar am refuzat din start. Eu i-am spus că nu pot face aşa ceva, dar meciul a ieşit exact aşa cum mi-a propus persoana respectivă, adică 1 pauză, 1 final şi 4 plus”, spune Stoichiţoiu pentru ProSport.

Geo Mişu: ”Ştiind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câţiva”

Geo Mişu, care este şi antrenor secund, spune chiar că atunci când a fost sunat să blătuiască meciul era chiar împreună cu antrenorul principal, Dorian Vasilică, acesta, la rândul lui, având şi calitatea de jucător.

Mişu, fost junior, în urmă cu un deceniu, la Universitatea Craiova, Dinamo şi Steaua, recunoaşte că el şi antrenorul chiar au cântărit oferta, deoarece nu au fost plătiţi de mai mult timp la club, însă în cele din urmă au decis să nu-i dea curs.

”Nu s-a ajuns la sumă în cazul nostru, dar ştiam despre ce e vorba. Nu neg, m-am consultat cu antrenorul în privinţa asta, fiindcă atunci când munceşti fără bani, ai copii şi nevastă acasă, te poţi gândi şi la lucrul ăsta. Totuşi, ştiind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câţiva. Am zis că, totuşi, îl respectăm pe primar, chiar dacă nu ni se plăteşte munca. I-am şi răspuns respectivului, celui care ne-a propus, că nu facem nimic. Am şi mesaj în care am scris clar că nu facem nimic”, a dezvăluit Geo Mişu pentru ProSport.

Meciul avea să se termine cu scorul 5-0 pentru Unirea Bascov, la pauză scorul fiind 2-0, deci pronosticul a fost întocmai precum li s-a propus celor doi jucători. Pentru Bascov au marcat Sebastian Ivan (30, 53), Iustin Drăgănoaea (33), Mario Iordache (66) şi Cosmin Piscanu (90+2).

Unul nu a jucat, celălalt a intrat pe final, când meciul era decis

Cei doi jucători, Geo Mişu şi Geani Stoichiţoiu, au fost daţi afară din lot de conducătorii echipei din Cetate, care au aflat această propunere de blat.

Jucătorii se apără motivând chiar cu faptele: Geo Mişu nu a jucat în acel meci, iar Geani Stoichiţoiu a intrat abia pe final, când meciul era oricum decis. Conducerea a mai dat afară, „pentru două-trei etape”, alţi doi jucători, până când se va lămuri situaţia acelui meci, în sensul că s-ar afla cine „a aranjat meciul”.

Antrenorul Dorian Vasilică nu recunoaşte că şi el a primit propunerea, prin intermediul lui Geo Mişu, aşa cum declară acesta din urmă, însă antrenorul principal admite că a ştiut înainte de meci de posibilitatea de a „trânti meciul”, dar s-a hotărât la unison în vestiar „să nu facem nimic”.

”Eu zic să sunt doar vorbe, că toate echipele au parte de asemenea propuneri şi la ligi superioare sunt astfel de propuneri. Adevăr o fi pe undeva, nu ştiu ce să zic”, spune Dorian Vasilică.

Nici antrenorul Vasilică nu a evoluat în acel meci, din cauza unei accidentări. Totuşi, atât Stoichiţoiu, cât şi Mişu spun că li s-a părut „suspect” meciul, bănuind că alţi coechipieri ar fi acceptat ceea ce ei au refuzat.

De când s-a început sezonul Ligii a 3-a, niciun jucător sau antrenor de la Cetate Tractorul nu a primit vreun ban de la club, fie că e vorba de salarii sau prime, după ce în Liga a 4-a situaţia nu stătea deloc astfel, fiind condiţii peste nivelul acelui eşalon. ”Oamenii de la Primărie nu se aşteptau să promovăm şi am rămas cu bugetul de la liga a IV-a, acesta s-a terminat, s-a făcut o rectificare. Sută la sută se va rezolva, vor intra toate salariile la zi, dar într-o lună maxim se va rezolva”, a mai spus Vasilică.

Până la publicarea articolului, preşedintele clubului Tractorul Cetate sau primarul comunei Cetate nu au răspuns apelurilor telefonice pentru a-şi spune punctul de vedere despre acest subiect.

Adrian Dulcea, antrenorul Unirii Bascov: ”Noi suntem o echipă care se respectă, iar ei sunt una dezorganizată”

Antrenorul celor de la Bascov, fostul atacant de prim eşalon Adrian Dulcea, spune că meciul a decurs normal, din punctul său de vedere.

„Aveam mare încredere că vom câştiga, fiindcă noi suntem o echipă care se respectă, ne antrenăm zilnic, iar ei sunt una dezorganizată, cu jucători care vin din trei localităţi diferite. În plus, noi am mai marcat goluri multe acasă, iar ei au mai avut înfrângeri drastice, aşa că nu văd de ce ar fi fost un meci ciudat. Eu am fost mereu împotriva unor astfel de lucruri, legate de pariuri, avem la echipă şi un regulament de ordine interioară în acest sens”, a spus Dulcea pentru ProSport.

La meciul cu Bascov am fost acuzaţi de conducere că nu ne-am apărat corect şansele, că am fi făcut blat, eu şi Geo Mişu, şi că am fi încercat să convingem şi alţi coechipieri să facă blat şi aşa că nu am mai fost primiţi la antrenamente. Ce s-a întâmplat, de fapt. Eu m-am întâlnit întâmplător în mall la Craiova cu o persoană din oraş, care mi-a propus să ne dăm la o parte în meciul de la Bascov. Mi-a şi propus o sumă de bani, 5 mii de lei, dar am refuzat din start. Eu i-am spus că nu pot face aşa ceva, dar meciul a ieşit exact aşa cum mi-a propus persoana respectivă, adică 1 pauză, 1 final şi 4 plus.

Am şi eu dubiile mele, nu mi s-a părut în regulă meciul. Mi-a spus acea persoană că mai bine facem blat că oricum nu o să ne primim banii la echipă, că ne amăgim. M-am dus şi i-am spus lui Geo Mişu, care este jucător şi antrenor secund şi Geo Mişu i-a transmis antrenorului Vasilică. Geo Mişu mi-a spus că şi pe el îl căutase de o săptămână persoana respectivă. În meciul de la Bascov eu am intrat în repriza a doua, iar Geo Mişu nu a jucat deloc. Am primit apoi mesaj de la cel care mi-a făcut oferta şi mi-a spus că a ieşit cum trebuia, că el este jucător la pariuri şi că a pariat. După acel meci mi s-a spus că nu mai fac parte din lot. I-am spus antrenorului Vasilică să nu mă elimine din grup, fiindcă nu vreau să se audă vorbe, o să fugă lumea de noi dacă se spun astfel de vorbe.

Eu nu am primit niciun ban de când am venit la Cetate, adică de 3 luni. Avem salarii şi prime prevăzute, dar nu am văzut niciun ban până acum, cu excepţia unei situaţii în care mi-au băgat motorină pentru deplasare. Ne antrenăm o dată pe săptămână împreună, în rest un grup se antrenează la Calafat sau la Cetate, alţii ne pregătim la Craiova. Sunt şi alţi colegi ai mei în situaţia mea, dar lor le este frică să spună ceva, îi înţeleg într-un fel”.

Geo Mişu: ”Se ocupă de echipă Marin Surugiu şi cu încă unu’, nea Gică, amândoi de peste 70 de ani, angajaţi la Primărie şi sunt puşi să facă şi ei ceva pe acolo. Ei nu au habar de fotbal”

Ce spune Geo Mişu – antrenor secund şi jucător la Tractorul Cetate:

„Ni s-au propus şi mie şi lui Geani şi antrenorului, ne-a sunat cineva. Eu eram cu antrenorul când m-a sunat persoana respectivă, tocmai plecasem de la o emisiune unde fusesem invitaţi. Nu s-a ajuns la sumă în cazul nostru, dar ştiam despre ce e vorba. Nu neg, m-am consultat cu antrenorul în privinţa asta, fiindcă atunci când munceşti fără bani, ai copii şi nevastă acasă, te poţi gândi şi la lucrul ăsta. Totuşi, ştiind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câţiva. Am zis că totuşi îl respectăm pe primar, chiar dacă nu ni se plăteşte munca. I-am şi răspuns respectivului, celui care ne-a propus, că nu facem nimic. Am şi mesaj în care am scris clar că nu facem nimic.

Eu, oricum, nu puteam să fac nimic, că nu am jucat, pe mine m-au dat afară că am vorbit de bani în presă. Sincer, şi mie mi s-a părut suspect meciul, că s-ar fi umblat la unii jucători, că unii ar fi făcut fără să ştie ceilalţi. Mă gândesc că dacă nu s-a putut cu mine şi cu antrenorul, atunci s-ar fi umblat la cei care au jucat. Numai că din grupul din Craiova care a fost eliminat din lot, numai doi jucători au jucat atunci. Chiar aşa s-au exprimat, că fac anchetă, dau telefoane.

Ce s-a întâmplat la meci: Bascov este o echipă serioasă, cu juniori împrumutaţi de la Hagi, cu antrenor care vrea să facă treabă, noi, cu o organizare de liga a V-a şi fără antrenamente am rezistat 30 de minute pe un teren greu. Portarul a greşit la golul doi, Geani Stoichiţoiu a intrat pe final şi din prea multă dorinţă a fost aproape să ia roşu. Ne-au sărit în cap nouă, celor din Craiova, că suntem suspecţi de blat, că portarul a greşit la golul doi, că Geani era să ia roşu. După meci, primarul din Cetate era la masă la Albota şi, când ne-a văzut, a plecat. Unii dintre jucători aveau bani să mănânce ceva, alţii aveau numai să-şi ia o pungă de seminţe sau covrigi. I-am strâns eu pe toţi şi am mai pus un milion, au mai pus şi alţii şi am mâncat şi noi toţi. Pe mine m-au eliminat, m-au dat afară după ce am ieşit în presă şi am spus că nu se dau banii.

Antrenorul e cu mine, dar nu are nicio putere. Se ocupă de echipă Marin Surugiu şi cu încă unu’, nea Gică, amândoi de peste 70 de ani, angajaţi la Primărie şi sunt puşi să facă şi ei ceva pe acolo. Ei nu au habar de fotbal, când au ajuns la federaţie nu i-a băgat nimeni în seamă şi m-au sunat pe mine să dau nişte telefoane să-i bage în seamă. Noi ajungem la meciuri în deplasare când echipa adversă e deja pe teren, în săptămâna aia nu am făcut niciun antrenament împreună, aşa că… Nici nu se pune problema să se facă vreo deplasare cu o zi înainte de meci. Nici la cele lungi, la Braşov, Râşnov. Pleacă grupul de jucători din Severin la 4 dimineaţa de acasă şi ajung a doua zi noaptea, săracii. Joacă de plăcere, practic, ba chiar cheltuie bani de la ei, că tot trebuie să mănânci ceva. Eu am ajutat echipa din toate punctele de vedere. În primul rând să promoveze.

Totul a fost OK până am ajuns în Liga a 3-a, unde nu şi-au mai respectat promisiunile. Am încercat să încropim o echipă cu salarii de maxim 12 milioane, dar nu s-a primit nimic, nici salarii, nici prime, nici bani de antrenamente, ne antrenam prin parcuri, cei din Severin şi Craiova, cei din Cetate pe acolo pe la teren, era mai rău ca la Liga a IV-a. Chiar şi în aceste condiţii am câştigat 9 puncte, ceea ce pare incredibil, adică să baţi Baloteşti, să baţi Râşnov, am fost aproape să luăm punct la satelitul Universităţii Craiova. Lor le era greu să ne dea bani să facem un antrenament înainte de meci toată echipa. Nu aveam nici echipament de prezentare şi am dat 2 mii de lei de la mine să luăm echipament, am plătit mese după meciuri. Pe unii jucători care nu au servici i-am împrumutat să bage benzină să ajungă la antrenamente.

S-a ajuns la 3 luni fără să primim nimic. Pe mine şi pe Geani ne-au exclus din lot. Nu ne dau banii, nici la antrenament nu ne primesc, nici dezlegare nu ne dau, suntem ai nimănui. Eu oricum renunţ la bani, fiindcă am o situaţie mai bună, muncesc, nu e problemă, dar să-mi dea dezlegarea să mai joc la Liga a IV-a, să fac mişcare, dar nu-mi dau niciun răspuns. Sincer, o echipă de Liga a V-a o bate rău la organizare pe Tractorul Cetate. Vreau să fie oameni cu mine, că şi eu am făcut doar bine acestei echipe. M-am zbătut să aduc şi jucători în vară, acum oamenii îmi reproşează. Am adus şi de la CSU Craiova, pe Cătălin Ion, dar el a avut noroc că nu a jucat în acel meci, a fost suspendat. Nu zic, la Liga a IV-a era o diferenţă extraordinară faţă de ce e acum la Cetate. Erau salarii de 1.200 – 1.300 de lei, bani de motorină, cazare în deplasare după o victorie importantă. Eram în continuare şmecheri, acum suntem fraierii pământului, şi săraci şi bătuţi.”

Dorian Vasilică: ”Eu ştiu că s-a discutat ceva în săptămâna meciului, dar, după ce am văzut la meci, nu cred că a fost nimic”

Ce spune Dorian Vasilică – antrenor principal şi jucător la Tractorul Cetate:

„Stoichiţoiu şi Mişu sunt jucătorii echipei până se va lămuri situaţia lor în legătură cu ultima deplasare. Eu ştiu că s-a discutat ceva în săptămâna meciului, dar, după ce am văzut la meci, nu cred că a fost nimic. Acum, rămâne să vedem dacă s-a făcut ceva sau nu! Ambii jucători au venit la mine să-mi spună. Aşteptăm să vedem dacă e aşa cum se aude. Am auzit că ei vor să plece. Eu i-aş dori pe jucători la echipă, eu i-am adus, sunt doi dintre jucătorii mei cu CV. Eu zic să sunt doar vorbe, că toate echipele au parte de asemenea propuneri şi la ligi superioare sunt astfel de propuneri. Adevăr o fi pe undeva, nu ştiu ce să zic.

Am înţeles că omul care le-a propus acest lucru ar fi jucat şi el pe undeva sau chiar joacă fotbal. Poate că jucătorii au vrut să plece de la echipă şi au inventat povestea asta. Noi am luat bătaie şi de la Moreni cu 5-0 şi de la Slatina cu 8-0, aşa lumea poate să spună că şi la acele meciuri a fost ceva. L-am introdus pe Stoichiţoiu când era deja 3-0. Nu cred că au făcut absolut nimic cei doi jucători.

Primarul şi preşedintele vor decide ce se va întâmpla. Ar fi mai mulţi jucători implicaţi în treaba asta, li s-a propus mai multor jucători, dar, din ce ştiu, ceilalţi nu ar fi vorbit atât de mult. Le-am spus din start părerea mea preşedintelui şi primarului, dar sunt supăraţi pe Geo Mişu că a vorbit prin presă că nu s-au luat banii. Geo Mişu este omul cu care am construit echipa asta. Am discutat cu băieţii în dimineaţa meciului şi mi-au garantat toţi că nu fac nimic. Nu şi-a primit nimeni până acum banii, nici măcar eu. Oamenii de la Primărie nu se aşteptau să promovăm şi am rămas cu bugetul de la liga a IV-a, acesta s-a terminat, s-a făcut o rectificare. Sută la sută se va rezolva, vor intra toate salariile la zi, dar într-o lună maxim se va rezolva”

 

Sursa: liga2.prosport.ro

Comentariu