Fotbalul în Turnu Măgurele: De la Venus, Oltul, Dinamo, Chimia, Cetatea şi Turris până la nou-înfiinţata Sporting

Data 24 iul.. 2014, categoria Fotbal Liga IV

turrisDupa un an de absenta de pe harta fotbalului judetean si chiar national, Turnu Magurele are din nou o echipa de fotbal. Asa cum am anuntat zilele trecute, numele acestei formatii va fi Sporting Turnu Magurele, nume care nu are nicio legatura cu trecutul si istoria fotbalistica a acestui oras, acesta fiind un proiect nou, care se vrea a fi unul de durata si de succes.

Ce va face Sporting Turnu Magurele in continuare vom vedea, pana atunci va prezentam cateva momente din istoria fotbalului turnean si echipele care au facut cunoscut orasul Turnu Magurele.

Prima echipă înfiinţată in orasul de la Dunare a fost Venus Turnu Măgurele, care a apărut în 1927, pentru ca un an mai tîrziu să ia fiinţă Oltul Turnu Măgurele, care deşi mai „tînără“, a reprezentat localitatea în anii de pionierat ai Diviziei C, organizată pe atunci în mai multe „Ligi“. „Oltul“ a jucat în Liga Sud, reuţind ca la finalul ediţiei 1936 – 1937 să termine pe locul secund, pentru ca în următorul campionat să încheie pe locul cinci.

Dinamo, prima echipa din judet in Divizia B
Dupa al doilea razboi mondial, fotbalul a inceput sa fie tot mai popular la Turnu Magurele, amatorii de a-l practica organizat se înmulţesc şi astfel, în 1952 în oraşul Turnu Măgurele apar noi echipe, mai întîi „Voinţa“, apoi încă una, Dinamo, care este şi prima care reuşeşte să reprezinte oraşul în Divizia B, terminînd în 1953 pe locul XI în Seria I.

Chimia, echipa fanion a orasului
Dupa un an, Dinamo se muta la Barlad, iar fotbalul turnean este din nou „rupt“ de activitatea divizionară. Asta pînă în 1962, cînd ia naştere un nou club, o nouă echipă, înfiinţată pe lîngă Combinatul de Îngrăşăminte Chimice şi care, normal, se va numi „CHIMIA“. De-a lungul anilor, aceasta va deveni echipa fanion a oraşului, avînd rezultate remarcabile, raportat la posibilităţile acelor ani.
Anii de glorie ai Chimiei Turnu Măgurele au fost intre 1974 si 1984, perioada in care a reusit si doua promovari in Divizia B.

In acelasi timp, pe langa Chimia, la Turnu Magurele apare si Cetatea, formatie care a preluat palmaresul de la Electrica. Cetatea Turnu Magurele a rezistat mai bine de 40 de ani, pana anul trecut, cand, alaturi de Turris, s-a desfiintat.

In anii ’90, in municipiul de la Dunare functionau mai multe echipe, printre care I.M.E., Metran sau Armata, apoi Electroturis, care avea sa devina Turris si mai apoi Dunarea Turris, asta pana in 2013, cand s-a desfiintat.

Acum, fotbalul din Turnu Magurele va fi reprezentat de Sporting, echipa care este obligata sa duca mai departa traditia fotbalului turnean!

Comentariu