Gelu Mircea, omul care se confundă cu istoria Cetăţii Tr. Măgurele

Data 31 dec.. 2017, categoria fotbal1

gelu mirceaIstoria Cetatii Turnu Magurele a inceput in anul 1970, odata cu desfiintarea echipei Electrica Tr. Magurele. Ca sa nu se piarda un loc in Campionatul judetean I si orasul de la Dunare sa aiba in continuare a doua echipa (Chimia evolua in C atunci), Gelu Mircea, pana atunci jucator la Electrica, a preluat destinele formatiei si a mutat-o la Cooperativa Agricola de Stat, dandu-i si un nume nou, CETATEA. Asa a luat fiinta formatia Cetatea Tr. Magurele!

1973, prima promovare in Divizia C
Dupa numai doi de la infiintare, Cetatea a reusit, cu Gelu Mircea pe banca tehnica, sa castige campionatul judetean si sa promoveze in Divizia C, in sezonul 1972-1973.
Turnenii au castigat atunci seria sud a campionatului judetean, iar cealalta a fost adjudecata de Tractorul Draganesti Vlasca. In finala campionatului, Cetatea s-a impus, la Alexandria, cu scorul de 1-0, prin reusita lui Marian Burcea, si a promovat pentru prima data in istorie in Divizia C.
Din echipa care a promovat atunci in esalonul trei ii amintim pe Oprica, Coca, Udangiu, Burcea, Moraru, Tudosoiu sau Rusin

1980, a doua promovare in C
Sub conducerea lui Gelu Mircea, Cetatea a rezistat in Divizia C pana in 1979, iar un an mai tarziu, in 1980, a revenit pe plan national promovand din nou in esalonul trei dupa ce a castigat campionatul judetean. Benefiind de o regula impusa de FRF, Cetatea a promovat in esalonul trei fara baraj pentru ca judetul nostru avea foarte putine echipe in Divizia C si astfel trebuia echilibrata seria (Rova promovase in acel sezon, 1979-1980, in Divizia B, Dinamo Alexandria a retrogradat, iar Petrolul Videle era singura echipa din Teleorman ramasa in Divizia C).
Cetatea a rezistat in C pana in 1984, acesta fiind ultimul an al echipei conduse de Gelu Mircea in esalonul 3 divizionar.

Doua baraje ratate
Dupa ce a retrogradat din C, Cetatea a mai reusit sa castige de doua ori campionatul judetean, in sezoanele 1984-1985 si 1985-1986, insa de fiecare data a pierdut barajul de promovare.
In 1985 a pierdut in fata Vointei Bucuresti, dupa un dublu 1-2, iar in 1986 a pierdut barajul cu Minerul Sotanga (Dambovita) dupa 0-2 la Sotanga si 1-0 la Turnu Magurele.

Acestea au fost ultimele sezone de glorie ale echipei Cetatea, formatie care continua si astazi sa existe, si asta datoria aceluiasi Gelu Mircea, care acum indeplineste functia de presedinte al clubului.

Cine este Gelu Mircea?
Gelu Mircea s-a nascut pe 24 aprilie 1940, iar in 1958 a debutat ca fotbalists la Oltul Turnu Magurele, in Divizia C.
La Oltul a jucat pana in 1964, cand a luat fiinta Chimia Tr. Magurele. Din ’64 si pana in ’68 a jucat pentru Chimia, cu care a reusit o promovare in Divizia C, in 1967, dupa un baraj castigact cu Metalul Pitesti (2-0/1-2).
Intre 1968-1970  a evoluat pentru Electrica Tr. Magurele, iar in 1970, la 30 de ani, Gelu Mircea a pus bazele noii echipe Cetatea Turnu Magurele.
Din 1970 si pana in 1996, Gelu Mircea a fost antrenorul echipei Cetatea, cu care a reusit doua promovari in C, iar din 1996 si pana in prezent detine functia de presedinte al clubului pe care l-a infiintat in 1970!

6 comentarii pentru acest articol

 • robert

  tot binele din lume nea Gelule! hai Cetatea!

 • Cetatea

  Toata lumea care il cunoaste stie ce om este cu adevarat un mare sgarcit :))) Daca sar ocupa asa cum trebuie de echipa sezonul urmator ar promova dar cu jucatori cu salari de 30 lei…

 • marius

  cand citesc aceste randuri mi se face pielea gaina! Cetatea a fost ,este si va ramane cea mai frumoasa echipa de fotbal care a activat la Turnu Magurele,echipa oamenilor simpli,un fel de Rapid al Teleormanului!echipa cu cel mai infocat si sufletist suporter,nea Sabin! 47 de ani de existenta,o echipa care si a aparat corect sansele mereu indiferent de situatie! Nea Gelu este un mit in Turnu Magurele,antrenorul cre ia descoperit pe Glont si Badaluta,antrenorul care se opunea Scornicestiului lui Ceausescu… totul a trecut iar acum numai nebunia unor oameni cu suflet si a unor jucatori admirabili stransi in jurul lui Mircea Gelu mai fac posibila existenta celei mai iubite echipe din Turnu Magurele!hai CETATEA,hai leutii,cum sunt alintati jucatorii acestei echipe!

 • Ciprian Ene

  Un om de fotbal.Cu bune si mai putin bune.Cum suntem cu totii.Prin tot ce a facut,a arătat ca OM.Nea Gelu,sunt onorat ca Te-am cunoscut.

 • adi

  mircea gelu cel mai important om de fotbal din turnu! hai cetatea,hai leutii!

2 Trackbacks / Pingbacks for this entry

Comentariu