Interviu eveniment cu Nicu Glonţ, unul dintre cei mai buni fotbalişti pe care i-a dat Turnu Măgurele

Data 19 dec.. 2015, categoria Interviu/Editorial

nicu glontInterviul cu Nicu Glonţ a fost publicat pe ştirideturnu.ro în urmă cu câteva luni de zile şi am dorit să îl publicăm pentru că noi credem că ar putea fi interesant pentru cititori site-ului nostru.

-Pentru cititorii site-ului stirideturnu.ro, cine sunteţi dumneavoastră şi la ceechipe aţi jucat?

Am 59 de ani şi m-am născut pe 29 februarie în Turnu Măgurele. Îmi serbez ziua de naştere o dată la patru ani. Am jucat la Cetatea, Chimia, Dinamo, Progresul, Victoria Bucureşti, Oţelul Galaţi şi Brăila. Am evoluat pe postul de atacant. La fizicul meu nu puteam juca altceva. Sunt 37 de ani de când am plecat de la Turnu, iar în cariera de fotbalist am jucat până la vârsta de 34 de ani. Ultima echipă la care am evoluat a fost Dinamo. În 1990, când era Campionatul Mondial din Italia, Dinamo a luat şase fotbalişti. Eu, cu Ion Marin şi alţii. Am câştigat campionatul şi m-am lăsat. Mă duceam cu plăcere să joc. După ce m-am lăsat am lucrat în Poliţie. Mă duceam des în cantonament cu cei de la Poliţie. Eram antrenor şi jucător.

-Cum era fotbalul românesc pe vreme dumneavoastră în comparaţie cu cel de acum?

Era mult mai tehnic faţă de ce se joacă azi. Acum se joacă în viteză şi forţă. Baza este alergarea. Atunci, pe vremea mea, era tehnica. Jucam de plăcere.

-Cum era duelul Steaua cu Dinamo?

Erau derbyuri adevărate pentru că erau echipe sensibil egale. Erau cele mai tari meciuri. Mai era Craiova şi intrasem şi noi cu Victoria pentru că reuşeam să îi încurcăm pe toţi.

-Care a fost antrenorul preferat?

Cel mai mult l-am apreciat pe Teaşcă de la Victoria. Dar atunci nu îmi plăcea. Eu cu Cheran am vrut să-l dăm afară. Juca 4-4-2, dar la stilul lui de joc vroia să joace cu pase pe culoar ca să ajungă mai repede la poartă. Folosea des expresia că jucătorul este „purtatorul de balon” deoarece este trecător. Un alt antrenor care mi-a plăcut a fost Robert Cosmoc. A mai fost şi Angelo Niculescu care era foarte sever şi serios. Un antrenor de care îmi aduc aminte cu plăcere tot timpul este nea Gelu Mircea de la Cetatea.

-Puteţi să îmi spuneţi o fază haioasă din cariera dumneavoastră?

Când eram la Victoria, în liga secundă, eu întârziam mereu la antrenamente şi a fost un moment când trebuia să mergem lângă Sibiu să jucăm cu Mârşa. Plecam cu autocarul şi trebuia să ne întâlnim la 7. Eu am ajuns pe la 8 dimineaţa. M-au aşteptat, dar când a fost să pun piciorul în autocar mi-au închis uşile şi au plecat. Am ajuns la meci cu trenul. Secund era nea Titi Frăţilă. Teaşcă i-a spus lui Frăţilă că el va face echipa şi că este răspunzător dacă mă va băga în teren. Eu am dat gol şi am câştigat meciul. La sfârşit, Teaşcă mi-a zis că el a câştigat meciul pentru că m-a ambiţionat.

-Cum era fotbalul din Turnu în aceea perioadă?

Se juca un fotbal bun. Oamenii veneau la meci cu două ore înainte să înceapă meciul. Galeria era o tribună întreagă. Cetatea era în C, m-a luat Chimia care era în B şi apoi Dinamo în A. M-am accidentat şi apoi am fost transferat la Progresul. Am jucat pe 23 August cu Dinamo şi am făcut un meci mare cu ei. După meci, au vrut să mă ia înapoi la Dinamo, dar aveam probleme la genunchi.

-Cine v-a dorit la Dinamo?

Angelo Niculescu, fostul mare antrenor al naţionalei din anii 1970. Eu eram dinamovist de mic. Am fost coleg cu Cornel Dinu, Dudu Georgescu, Custov, Augustin, Dragnea, Stănescu, Stredie. Cornel Dinu era liderul echipei. Era jupânul. Era enciclopedie în orice şi mai era şi foarte bun fotbalist. Alerga mult şi avea pasa lungă. La fel, Custov a fost mare fotbalist, dar, între timp, s-a dus…

-Cât aţi jucat la Chimia?

Am evoluat 2-3 ani la Chimia. M-am simţit bine aici. Veneau echipe după mine şi nu am vrut să plec. Aveam echipă bună. Erau Bădăluţă, Moraru, Cristea, Şardi, Solomon, ultimii doi jucaseră la ASA Târgu Mureş, Nica, Bâlă în poartă, Zariosu, Dragolea. Majoritatea eram de aici. Cetatea era o echipă mică. Trebuia să joace cu un junior titular pe teren şi am evoluat eu cu Bădăluţă. Eram printre cei mai buni. Făceau echipa cu noi.

-Pe Hagi l-aţi cunoscut? Care e cel mai mare fotbalist român?

El m-a prins pe mine ca jucător. Eram la Victoria şi am jucat cu Luceafărul. A executat excelent o lovitură liberă de la 20 de metri şi l-am felicitat. M-am întâlnit cu el şi cu Petcu la Constanţa şi şi-a adus aminte. Şi Dobrin a fost mare, la fel şi Balaci.

-Sânmărtean vă place?

Nu prea mă încântă. E bun, dar l-a luat Steaua ca să-l vândă.

-Ce lipseşte fotbalului românesc?

Fotbalişti cu valoare individuală. Înainte erau mai mulţi. Sânmărtean a ieşit puţin în evidenţă. De tipul ăsta de jucători avem nevoie. Sau cum era Balaci care a fost foarte apreciat. Alerga, pasa bine şi dădea goluri. Erau mai profesionişti cei de atunci cu toate că nu aveau contractele de azi. Jucam pe nişte prime.

-La ce echipă v-ar fi plăcut să jucaţi?

Dinamo a fost echipa mea de suflet. Steaua nu m-a vrut. Rapid m-a dorit dar nu m-am dus eu. Era Motroc la Rapid. M-a vrut şi FC Olt. Era preşedinte Mitică Dragomir, care venea la mine acasă în Turnu să mă ia şi îl dădea mama afară din curte. Apoi m-am întâlnit cu el când am jucat la Victoria.

-Cum era Dumitru Dragomir?

Îl ducea mintea de nu se putea. Când am venit la Victoria, mi-a zis că nu vrea să discute cu mine pentru că l-am refuzat când s-a pus problema să mă transfer la FC Olt. Îmi propusese bani mulţi.

-Ce părere aveţi că se va construi un nou stadion la Turnu Măgurele?

Aduc pe Dinamo old boys la inaugurare. Ar trebui să îl facă de circa 7-8000 de locuri. M-aş bucura foarte mult. Fotbalul era una din marile satisfacţii pentru oamenii din Turnu. Ar fi o mare realizare. O surpriză plăcută. Merită oraşul ăsta.

-Care este cea mai bună echipă din România?

Steaua este cea mai bună echipă. Nu poate pierde campionatul. Dinamo are lot subţire. Au mai luat câţiva jucători, care cred că se vor integra abia pentru sezonul viitor. Sunt sub nivelul primelor cinci din campionat.

-Ce le lipseşte fotbaliştilor români ca să confirme în străinătate?

Fotbalişti români nu sunt bine văzuţi afarădin cauza campionatului slab şi pentru că nu participăm la Campionate Europene sau la Campionate Mondiale. Prea mulţi fotbalişti străini fără valoare joacă în campionat. E foarte bine că Liga Profesionistă a introdus legea celor trei selecţii la naţională pentru fotbalişti extracomunitari. Important este să se crească tinerii. Ajax vinde mult pentru că ştiu să-i crească pe cei tineri.

-Ce părere aveţi de proiectul Viitorul?

Este exact proiectul de la Luceafărul. I-au puşti de valoare cărora le oferă educaţie, alimentaţie, au tot ce este nevoie.

-Cu ce vă ocupaţi acum?

Nu mai locuiesc în Bucureşti. M-am mutat de doi ani în Dobroieşti. Cu maşina fac două minute până în Bucureşti. E la fel ca Odaia de Turnu. Stau la casă. Am stat în Colentina lângă stadionul lui Juventus. În Dobroieşti sunt antrenor la copii şi juniori de 7-8 ani. Avem o sală a sporturilor acolo unde joacă CSM Bucureşti la volei. Şi noi facem antrenamente iarna în sală.

3 comentarii pentru acest articol

  • cristi

    un jucator fantastic,un baiat cu bun simt si un caracter deosebit! un fotbalist care nu a tradat fotbalul! a jucat cu suflet oriunde a fost! amintirile il leaga si pe el tot de cetatea si mircea gelu mai mult!

  • bux

    Era mult mai decent sa.l contactati voi,redactia,nu sa dati copy paste!!!!nu aveti niciun merit pt acest interviu

  • Laurentiu

    Pentru putin timp l-am vazut si eu la Turnu Magurele parca sa zic la Chimia erea pe atunci,bun fotbalist,tehnic serios

Comentariu