Interviu/Florea Voicilă: „Nu se compara fotbalul din Teleorman din vremea mea cu cel de acum”

Data 31 dec.. 2015, categoria Interviu/Editorial

voicilaFlorea Voicilă a fost unul dintre cei mai valoroși fotbaliști pe care i-a dat fotbalului județul nostru Teleorman. I se spunea „Bombardierul” pentru șutul foarte puternic pe care îl avea. A avut patru selecții la echipa națională a României iar mâine, pe 1 ianuarie, va împlini 62 de ani. În acest sens ne-am gândit să vă preyentăm un scurt interviu cu Florea Vocilă unde ne vorbește despre cariera lui, despre experiența de la națională și Rapid București, dar și despre formația FCM Alexandria de acum.

-La ce echipe aţi jucat fotbal pentru cei care nu vă cunosc?

Am jucat la Recolta Mârzăneşti, Rulmentul Alexandria, Rapid Bucureşti, Chimia Râmnicul Vâlcea, Rova Roşiori, Nanov şi Slobozia Mândra.

-Ce echipe aţi antrenat?

Am pregătit pe Alexandria, Nanov, Slobozia Mândra şi Ţigăneşti.

-Cum a fost experienţa de la Rapid?

Am rămas numai şase luni de zile. Era în 1972 când eu aveam 18 ani de zile. Antrenor era Tache Macri. Am fost titular în trei meciuri şi apoi după experienţa de la Rapid m-am întors la Alexandria. I-am avut colegi pe Rică Răduceanu, Nae Manea, Dan Coe sau Rămureanu.

-Era mai puternic fotbalul din Alexandria atunci decât cel de acum?

Nici nu se poate copmpara. Alexandria a stat 11 ani în Liga 2 şi s-a clasat mereu pe primele cinci locuri. În plus, multe echipe de atunci din Liga 2 sunt acum în prima ligă.

-De ce erau atât de multe echipe de fotbal în Teleorman în aceea perioadă?

La Liga 2 erau trei echipe: Chimia, Rulementul şi Rova iar în Liga 3 erau Cetatea, Zimnicea, Petrolul Videle, Metalul Alexandria, Textila Roşiori şi Dunărea Zimnicea. Erau foarte multe întreprinderi şi conducătorii lor voiau echipe de dansuri şi de fotbal.

-Ce echipe importante au venit la Alexandria când jucaţi dumneavoastră fotbal. Vă mai aduceţi aminte de meciuri memorabile?

A fost echipa naţională a României, pe care am adus-o eu în 1979 când eram component al naţionalei. Antrenor era Ştefan Covaci iar secunzi erau Cernăianu şi Gigi Staicu. Ştefan Covaci era un om extraordinar, un profesionist. Se făcea plăcut când pregătea jocul, avea o blândeţe de ardelean. Au venit şi fotbalişti ca: Narcis Coman, Dinu, Sameş, Anghelinei, Boloni, Balaci, Tilihoi, Negrilă, Crişan, Dudu Georgescu. În acest meci a învins România cu 4-1. Eu am jucat o repriză la naţională şi alta la Alexandria. La acest meci au asistat 14.000 de spectatori. În afară de meciul naţionalei am mai bătut Rapid, Petrolul, Progresul.

-Care a fost cel mai bun fotbalist român?

Eu i-aş pune pe aceeaşi balanţă pe Dobrin, Hagi şi Balaci. Dobrin era inegalabil, nu îi luai mingea de la picior, Hagi decidea de unul singur jocul, iar Balaci făcea ambele faze şi este păcat că s-a accidentat aşa devreme că putea să-i depăşească.

-Ce ne puteţi spune de echipa Alexandriei de acum?

Sunt pe primul loc şi cred că sută la sută vor fi prezenți la barajul din vară unde sper să promoveze. Mai au nevoie să-și întărească lotul pentru a avea șanse să se bată la baraj. Tinerețea celor care sunt acum la Alexandria s-ar putea să fie decisivă în aceste întâlniri. Trebuie să mai aducă jucători pentru a forma o echipă competitivă.

465 de goluri a marcat în carieră la echipe de club Florea Voicilă, dintre care 300 în Divizia B

4 meciuri a jucat la națională cu Grecia și Israel în decembrie 1978 și de două ori cu Bulgaria în primăvara lui 1979

5 meciuri a jucat în naționala de tineret a României

9 partide la naționala Universitară, medalie de bronz în 1979, în Mexic, un gol marcat

5 comentarii pentru acest articol

Comentariu