1. Mingea în joc în careu. Fundaşul poate sta în interiorul careului şi atacantul advers îl poate ataca imediat ce portarul atinge mingea la repunerea din 6 metri. „Dispare avantajul injust al apărătorului”, declară Collina, şeful Comisiei de Arbitri de la FIFA. Se elimină astfel şi trucul frecvent al fundaşului în dificultate, la presing.

2. Schimbarea la cel mai apropiat loc. Dispare obligativitatea ca jucătorul înlocuit să iasă numai pe la centrul terenului. Arbitrul îi va indica cea mai apropiată linie de margine şi îl va avertiza în caz că va întârzia ieşirea.

3. „Galben” pentru antrenori. Se introduc avertismentele şi pentru tehnicienii care protestează. La cumul de cartonaşe intervine suspendarea. Cei eliminaţi stau automat în tribună cel puţin un meci.

4. Fără adversari în zid. La loviturile libere, echipa care execută nu va putea trimite jucători în zidul advers, pentru a crea confuzie. Collina: „Atacantul trebuie să stea la cel puţin un metru în faţă, lateral sau în spate”.

5. Cu un picior pe linie. Portarul va avea voie să ţină numai un picior pe linie la loviturile de la 11 metri. VAR va interveni dacă le are pe ambele în faţă.

6. Fără minge de arbitru în doi. Posesia va reveni echipei la minge în momentul întreruperii jocului. Arbitrul va da direct mingea celui îndreptăţit, cu adversarul la cel puţin patru metri.

7. Arbitrul nu mai e „natură”! Dacă provoacă un gol, un assist sau o întrerupere a acţiunii în defavoarea unei echipe, centralul trebuie să fluiere „indirectă” (în careu, balonul îi revine portarului).

8. Adio henţ involuntar la gol. Orice reuşită cu mâna, după o atingere voită sau fortuită, nu va fi validată.

9. Voluntar şi natural: 3 cazuri de codificare a henţului

Atingere voluntară;

Poziţie nenaturală, chiar şi involuntară, când braţul e în linie ori deasupra umerilor;

Braţ depărtat de corp. Indiferent de distanţa între cine loveşte mingea şi cel care comite henţul. Face excepţie situaţia în care jucătorul îşi dă singur în mână.

10. Henţul la alunecare.

Nu e henţ dacă atinge mingea cu mâna cu braţul de sprijin şi este lipit de corp

Henţ dacă o ţine depărtat de corp

Dacă loveşte balonul cu celălalt braţ, depărtat de corp, e la fel henţ.

11. Cartonaşe şi avantaj. Echipa care suferă un fault sancţionabil cu cartonaş, galben sau roşu, are voie să bată rapid lovitura liberă, putând surprinde adversarul. Arbitrul poate dicta sancţiunea disciplinară ulterior.