REMEMBER / Mitică Paciurea, eroul Minerului Mătăsari

Data 05 ian.. 2017, categoria Interviu/Editorial, Fotbal Liga IV

IMG_2583Despre antrenorul Mitica Paciurea am scris de multe ori in Teresport, si de bine si de rau, insa am facut-o mai putin despre fotbalistul Mitica Paciurea, cel care facea istorie la Minerul Matasari si Pandurii Targu-Jiu la mijlocul anilor ’80.

Despre fotbalistul Mitica Paciurea, iubitorii fotbalului din Teleorman isi aduc aminte mai mult de perioada in care a evoluat la Petrolul Videle, si a facut-o foarte bine, de cea petrecuta la Alexandria, dar si din perioada Rosiori, cand a evoluat la Rova, cei drept doar pentru un sezon.

Provocandu-i amintirile, Mitica Paciurea a povestit pentru Teresport despre cea mai frumoasa perioada a sa ca fotbalist, cea de la Minerul Matasari si Pandurii Targu Jiu, acolo unde a fost foarte apreciat pentru evolutiile sale. Mai mult, la Matasari, Paciurea este supranumit „eroul promovarilor”, de numele sau legandu-se cele mai frumoase momente din istoria echipei gorjene.

Nascut in Ciolăneşti, crescut la Bucuresti, idolatrizat la Matasari
„Eu m-am nascut in Ciolanesti, insa de la un an am plecat cu familia in Bucuresti. La 7 ani am mers la box, la clubul Autobuzul, aceasta era una din pasiunile mele. Intr-o vacanta am clubul Autobuzul a organizat un cantonament centralizat cu toate sectiile de sport. Intr-o zi m-am bagat si eu la fotbal, m-au placut asa de mult incat m-au mutat la fotbal. Si de atunci acolo am ramas.
La 16 ani am promovat la echipa mare, care activa in Divizia B, unde am evoluat pana in 1983”, si-a amintit Mitica Paciurea cum a inceput fotbalul.

Dupa debutul fulminant de la Autobuzul, Paciurea, aflat varsta adolescentei, a facut o prostie, de care nu vrea sa-si aduca aminte, astfel ca echipa bucuresteana l-a imprumutat la Minerul Motru, tot in Divizia B, unde antrenor i-a fost Marcel Ploae. Dupa aproape un sezon acolo, a fost imprumutat la Minerul Matasari, pentru ultimele sase runde ale campionatului. Minerul evolua in Divizia D si tintea promovarea in primul esalon national.
Aici, Paciurea avea sa devina eroul micutei localitati gorjene, fiind jucatorul decisiv in barajele pentru promovarea in Divizia C.
Mai intai, Minerul Matasari a castigat cu 2-0 barajul judetean cu Energia Rovinari, cel care desemna campioana Gorjului (campionatul era format din doua serii, iar campioana s-a decis printr-un meci de baraj intre cele doua castigatoare), un gol fiind marcat chiar de Paciurea, apoi in barajul pentru Divizia C, pe care Matasari l-a disputat impotriva campioanei din Resita, Automecanica Resita, Paciurea a fost din nou decisiv.
In tur, la Resita, Automecanica a castigat cu 1-0, insa la retur, Paciurea avea sa intoarca soarta promovarii de unul singur. Mai intai a marcat pentru 1-0 din penalty, in minutul 71, apoi, in minutul 90, dupa o actiune individuala, reusea sa inscrie golul promovarii Matasariului, prima la nivel national din istoria micutei localitati din Gorj.

Dupa acel episod, Paciurea a mai rezistat doar un tur la Minerul Matasari, a fost remarcat de Pandurii Targu-Jiu, care evolua in acea perioada in Divizia C, si a fost transferat pentru returul campionatului.
Si aici, Paciurea a avut o evolutie foarte buna, culminand cu golul victoriei de la Resita, in fata Gloriei, care avea sa fie decisiv in lupta directa pentru promovarea in Divizia B.
In sezonul 1986-1987, Paciurea a evoluat cu Pandurii in Divizia B, apoi a fost la un pas de Jiul Petrosani, insa o accidentare urata l-a tinut pe bara aproape un an.

In 1988, „minerul” Paciurea a revenit in Teleorman, la Alexandria, unde a evoluat pentru Unirea, in Divizia C, iar dupa un sezon a fost cedat la schimb la Rova Rosiori, cu Florea Voicila, care evoluase pentru echipa rosioreana in acel retur.

Dorul de Matasari l-a facut sa revina la Minerul dupa numai un an la Rosiori, iar pana in 1993 a evoluat din nou in Gorj, contribuind la cea mai mare performanta a echipei din Jilţ in Divizia C, locul 1 in sezonul 1991/1992.

Din 1993, Paciurea s-a intors in Teleorman, la Petrolul Videle, unde a avut  evolutii la fel de bune, fiind de multe ori decisiv, prin golurile sale, la victoriile petrolistilor in Divizia C.

La Videle a start trei ani, apoi a mai bifat o data si Alexandria, evoluand aici un sezon, 1996-1997, apoi a coborat la nivel judetean, la Metalul Peretu, loc in care si-a inceput si activitatea de antrenor.

In 2012, la sarbatorirea a 50 de ani de existenta a clubului Pandurii Targu Jiu, Paciurea s-a numarat printre invitatii clubul gorjean la acest eveniment, primind si o placheta omagiala.

Chiar daca a ajuns la 51 de ani, Paciurea spune ca inca mai vrea sa joace, chiar in Liga 4, la echipa pe care o pregateste in acest moment, Metalul Peretu. „Nu ma las, vreau sa ma legitimez in retur, poate mai joc si eu din cand in cand, imi place prea mult fotbalul ca sa nu mai joc”.

CV – Dumitru Paciurea
Nascut: 25.10.1964
Post: Mijlocas

Cariera:
1977-1983 Autobuzul Bucuresti (J+Div. B)
1984-1985 Minerul Motru (Div. B)
1985-1985 Minerul Matasari (Div. D + Div. C)
1986-1987 Pandurii Tg. Jiu (Div. C + Div. B)
1987-1988 Minerul Matasari (Div. C)
1988-1989 Unirea Alexandria (Div. C)
1989-1990 Rova Rosiori (Div. C)
1990-1993 Minerul Matasari (Div. C)
1993-1996 Petrolul Videle (Div. C)
1996-1997 FC Alexandria (Div. C)
1998-2002 Metalul Peretu (Div. C)
2010-2011 Sporting Rosiori (Liga 4)
2011-2011 Juventus Rosiori (Liga 5)

FOTO:

 

 

 

3 comentarii pentru acest articol

  • DIDE

    Cel mai mare footbalist care a jucat in TR!!!Distrus de bautura si femei, din pacate…

  • Valy

    Bautura si femeile toti fotbalisti mari le-a avut si le au.cum l-au distrus ca el e stabil!??

  • anonim

    ce fotbal era nene pe vremea aia! divizia a era divizia a divizia b era divizia b divizia c era divizia c si tot asa acum vremurile s-au mai schimbat in fotbal numai este cum era odata tehnologia a evoluat mult foarte mult acum se joaca pe masini gagici bauturi etc nu se mai joaca de placere ca pe vremuri pentru ca fotbalul acum este o afacere inainte cand nu jucai pe bani gagici sau bauturi ti se dadea un apartament o dacie o butelie un frigider o masina de spalat si multe altele cam asa era pe vremurile alea nu ca acum fotbalistii antrenorii aveau si meserii cand nu jucau fotbal practicau meseria lor care o aveau ei fiecare

Comentariu