Trecutul glorios al lui FCM Alexandria și promovarea lor în Liga 2 în sezonul 1973-1974

Data 10 Oct. 2017, categoria Fotbal Ligi superioare

clasamentDin 1974 și până în prezent puține au mai fost momentele când echipele din Teleorman s-au bătut la promovarea în Liga 2 cum se întâmplă acum. În sezonul 1973-1974, după cum veți vedea mai jos, trei echipe din Teleorman s-au bătut la promovare: Alexandria, Roșiori și Turnu.

În acest sezon, FCM Alexandria și Voința Turnu Măgurele se bat la promovare chiar dacă mai este mult până la sfârșitul campionatului. Prima are 21 de puncte și e în fruntea clasamentului, Voința are 19 și e pe locul secund iar Sporting Roșiori e pe 5 cu 10 puncte. Vineri, FCM joacă la Petrolul un meci greu dar foarte important pentru configurația clasamentului.

Dupa ce Progresul a retrogradat din Divizia B in 1963, apoi si din C, au urmat cateva sezoane de cautare a fotbalului alexandrean. Intre timp, echipa si-a schimbat si numele, in Comertul, iar sub aceasta titulatura a reusit o promovare in Divizia C, in 1968.

1974 – Din nou în „B” / O promovare dramatică!
Din 1972, echipa orasului s-a numit Automatica Alexandria, si era condusa de antrenorii Iulica Lambescu si Mihai Bizon. Sub conducerea acestora, Automatica a reusit o noua promovare in Divizia B, la finele sezonului 1973-1974.
In acel sezon, Automatica s-a luptat pentru un loc in B cu alte doua echipe din Teleorman, Chimia Tr. Magurele si Rova Rosiori. A fost, poate, cel mai bun sezon al echipelor teleormanene in Divizia C, toate trei terminand pe podium.
Cu patru etape inainte de finalul acelui sezon, Rova Rosiori (locul 3) reusea o victorie surprinzatoare la Alexandria (locul 2), scor 1-0, cu un penalty ratat de Florea Voicila, si se parea ca Automatica iesea din cartile promovarii.
Dar pentru ca fotbalul este frumos si datorita neprevazutului, in etapa a 27-a, contrar pronosticurilor, Automatica s-a impus la Cetatea prin golul lui Mihai Groseanu, iar meciul dintre Rova si Chimia s-a incheiat la egalitate.
Astfel, cu doua etape inainte de final, toate cele trei echipe aveau sanse la promovare. In penultima etapa, Automatica s-a deplasat la Videle, iar Chimia a jucat acasa cu Corabia. Rova mai avea sanse sa castige seria daca alexandrenii pierdeau partida, iar Chimia facea cel mult meci egal.  Spre dezamagirea rosioreanilor, Chimia a invins cu 3-0, iar Automatica a facut 1-1. Asa s-a ajuns ca inaintea ultimei etape clasamentul sa arate astfel: 1. Chimia 38p, 2. Automatica 37p si 3. Rova 35p.
In ultima etapa urma sa aiba loc derby-ul promovarii, dintre Automatica si Chimia. Turnenii aveau nevoie doar de un egal, in timp de alexandrenii aveau o singura varianta: victoria.
In fata a peste 15.000 de spectatori, printre care si jucatorii Rovei Rosiori si Petrolului Videle, care au preferat sa nu se prezinte la ultima etapa pentru a vedea derby-ul promovarii, Automatica reusea o victorie dramatica, cu scorul de 2-1, golul victoriei fiind marcat de Iulian Serban in minutul 86!
Echipa care a reusit acea spectaculoasa promovare era formata din: Constantin Bunea, George Magureanu, Ion Tius, Iulian Serban, Constantin Miruta, Stelica Protopopescu, Ion Socol, Calin Lucan, Florea Voicila, Florea Frumosu, Petre Glavan. Rezerve:Mihai Voicu, Ion Catana, Vasile Valcea, Florea Roman, Marin Groseanu si Filip Anghel.

1 1 sezoane consecutive in „B”/ Cea mai buna clasare:locul 3
Dupa promovarea din 1974, echipa din Alexandria, devenita intre timp Unirea si mai apoi Rulmentul, a rezistat in Divizi B pana in anul 1985, iar cea mai buna clasare a fost un loc 3, in sezonul 1981-1982.
Acel sezon a fost inceput sub comanda antrenorului Nae Lupescu, iar dupa disputarea turului Rulmentul era pe primul loc in clasament. Din retur echipa fost pregatita de Nicolae Vulpeanu, iar din acea echipa faceau parte Florea Voicila, Traian Mazarar, Marcel Gherghiceanu, Sandu Ifrim, Tiuş, Valentin Bunea, Costică Boroi, Ion Lecovişte, Alexandru Pleşoianu, Florea Popescu sau Petre Ucidău.

1998 – A treia promovare in Divizia B
Rulmentul Alexandria a revenit in esalonul al doilea in 1998, dupa ce cu doi ani mai devreme evoluase in „judet”.
Mai intai a promovat in C, in 1997, dupa ce a castigat campionatul judetean si barajul cu Forestierul Stalpeni (Arges), scor 2-0 (goluri Drăgana si D. Voicilă), apoi a dus o lupta dura cu Drobeta Turnu Severin pentru un loc in B.
Echipa care a promovat in „C” era formata din urmatorii jucatori: Mirancea, Posea, Bunea, Botea, Dumitru, Lupu, Simion, Badoi, Dragana, Voicila, Pirvan. Antrenori: Ion Stancu si Iulian Voicu.
In sezonul 1997-1998, Rulmentul i-a luat fata Drobetei si a castigat seria a III-a, revenind dupa 13 ani in Divizia B. In ultimul meci de la Uricani, cel care a adus promovarea, alexandrenii au castigat cu 2-0, ambele goluri fiind marcate de Sandu Sandu.

In acel sezon, alexandrenii au fost pregatiti de Gabi Lungu pana in etapa a 30-a, apoi echipa a fost preluata de Ion Stancu si Cornel Croitoru pentru ultimele 8 runde.  Formatia care a reusit promovarea in B era alcatuita: Mirancea, D. Pirvan, C. Ciobanu, C. Miruta, Scoicaru, S. Sandu, F. Mitroi, Bratu, Radu, V. Badoi, D. Balauru. D. Tudor sau I. Cojocaru.
Pentru Divizia B au mai venit cativa jucatori, precum Gimi Stoica, Răduţă, Eugen Anghel, Cristi Ivan dar si antrenorul Viorel Turcu, insa Rulmentul nu a rezistat decat un sezon in B, retrogradand de pe locul 16.

2002 – Ultima promovare in „B”
Timp de trei sezoane, Rulmentul a evoluat din nou in C, dar in 2002 a reusit o noua promovare in esalonul doi dupa o lupta la baioneta cu Juventus Bucuresti.
Printre cei care au reusit acest succes se numarau: Mirancea, Tomescu, C. Miruta, C. Ciobanu, Doicaru, Gigel Ene, Lucian Parvu, Danut Voicila, Stanici, M. Cristescu, Tudor, D. Popescu, Vlada sau Ghe. Mihaita.

Parasita de sponsori si cu un lot care se subtia de la o zi la alta, Rulmentul a rezistat in B pana in 2005, an in care s-a si desfiintat.

FC „Florea Voicilă” Alexandria si FCM Alexandria
Dupa desfiintarea Rulmentului, fostul mare jucator al Alexandriei, Florea Voicila, a infiintat echipa Fotbal Club Florea Voicila, cu care a reusit promovarea in Divizia C, in 2006. Aceasta echipa nu a rezistat decat un sezon pe plan divizionar, desfiintandu-se si ea.
Din 2007 a aparut FCM Alexandria, care astazi evolueaza in Liga 3…

Promovarile echipelor alexandrene in esaloanele divizionare:
1946 – ASIMB Alexnadria a castigat campionatul regional si a promovat in Divizia C;
1962 – Progresul Alexandria castigat campionatul regional Bucuresti si a promovat in Divizia B dupa un turneu castigat la Piatra Neamt in fata formatiilor Drobeta Tr. Severin, Metalul Pitesti, Rulmentul Brasov, Filaret Bucuresti si Rapid Ploiesti;
1968 – Comertul Alexandria castiga campionatul interjudetean si promoveaza in Divizia C;
1974 – Automatica Alexandria a castigat Seria a IV-a a Diviziei C si a promovat in „B”;
1978 – Dinamo Alexandria a castigat campionatul judetean, apoi barajul cu Dunarea Calafat (2-1 si 1-0) si a promovat in Divizia C;
1984 – Metalul Alexandria a castigat campionatul judetean, apoi barajul cu IOB Balş (2-3 si 5-1) si a promovat in Divizia C;
1990 – Rulmentul Alexandria (pregatita de Florea Voicila) a castigat campionatul judetean, apoi barajul cu Victoria Calarasi (2-0 si 2-1) si a promovat in C, esalon in care mai evolua si Unirea Alexandria.
1997 – Rulmentul Alexandria a castigat campionatul judetean, apoi barajul cu Forestierul Stalpeni (2-0) si a promovat in C;
1998 – Rulmentul Alexandria a castigat Seria a III-a a Diviziei C si  a promovat in „B”;
2002 – Rulmentul Alexandria a castigat Seria a IV-a a Diviziei C si  a promovat in „B”;
2005 – PrimaGuard Alexandria a castigat campionatul judetean si a promovat in Divizia „C”, apoi echipa a fost mutata la Zimnicea;
2006 – FC Florea Voicila a castigat campionatul judetean, a cstigat apoi barajul de promovare in fata echipei Nova Force Giurgiu (2-1, goluri Cojocaru si Micu) si a promovat in C;

2 comentarii pentru acest articol

Comentariu