Un arbitru din Alba Iulia a câștigat procesul intentat unui fotbalist care l-a lovit cu pumnul

Data 02 mart.. 2021, categoria Sport national, Fotbal Onoare

Partida de fotbal din Liga a 5-a Alba, ediția 2018-2019, dintre Voința Teiuș și AS Crăciunelu, scor 2-1, contând pentru etapa a 12-a a Seriei a 2-a a celui de-al 5-lea eșalon, a avut un epilog și în justiție.

In data de 18 noiembrie 2018, într-o zi de duminică, s-au produs evenimente regretabile ce nu au rămas fără urmări, episodul ajungând și pe masa instanței, întrucât arbitrul de centru l-a acționat în judecată pe fotbalistul-agresor și a și câștigat procesul intentat. Spre deosebire de alți colegi din breasla “cavalerilor fluierului”, centralul respectivei întâlniri a fost ferm pe poziții, iar după incidentul în care a fost implicat a apelat la justiție, ce i-a dat câștig de cauză! Fotbalistul a primit 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și este obligat să plătească daune morale în valoare de 5.000 de lei. 

Practic, în minutul 25 al întâlnirii, Al. Mara (Voința Teiuș) a comis un fault grosolan, prin atacul cu intensitate ridicată, cu ambele picioare, cu tălpile înainte, asupra jucătorului advers ce purta tricoul cu nr. 17, cauzându-i o dublă fractură de tibie și peroneu, fiind eliminat ulterior.

”Pe fondul acestui fault grav, apreciind că până la acel moment arbitrul central nu a sancționat adecvat duritatea intervențiilor jucătorilor echipei gazdă, inculpatul s-a desprins dintr-un grup de jucători care reproșau persoanei vătămate duritatea atacului jucătorului sancționat prin eliminare, s-a apropiat de persoana vătămată și l-a lovit, prin surprindere cu pumnul, la nivelul urechii stângi, fiind oprit de câțiva coechipieri și jucători ai echipei gazdă să continue agresiunea asupra arbitrului central.

În acest timp, inculpatul a adresat injurii și a scuipat în față persoana vătămată, fiind convins în final de coechipierii săi să părăsească terenul după ce s-a dispus eliminarea sa din teren, prin arătarea cartonașului roșu de către persoana vătămată, datorită comportamentului violent”, se arată în motivarea instanței.

În plan fotbalistic, în ședința Comisiei de Disciplină din cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba ce a avut loc câteva zile mai târziu, în 21 noiembrie 2018, au fost decise sancțiuni drastice:

*Gheorghe Mihai Mihu (jucător la AS Crăciunelu de Jos) – 24 de jocuri suspendare și penalitate sportivă 800 de lei, conform art. 65.d din RD (Regulamentul Disciplinar);

Șase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, și daune morale de 5.000 de lei
Arbitrul de centru s-a constituit parte civilă în dosarul înregistrat în decembrie 2019 la Judecătoria Aiud, iar fotbalistul Gheorghe Mihai M. a avut calitatea de inculpat. Au fost mai multe termene, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, Secția Penală, care în 28 ianuarie 2021 a decis următoarele:

“pedeapsa de 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. (1) din Codul penal. În temeiul art. 83 din Codul penal, s-a amânat aplicarea pedepsei închisorii astfel stabilite, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani stabilit în condițiile art. 84 din Codul penal, ce urmează a se calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. În plus, instanța a mai stabilit și a obligat pe inculpat la plata către victimă a sumei de 5.000 de lei cu titlu de daune morale.

Trebuie menționat faptul că persoana vătămată, respectiv arbitrul în cauză, a solicitat în prima fază a procesului daune morale în valoare de 30.000 de lei, considerând că demnitatea i-a fost lezată, urmând ca eventuala sumă acordată de instanță să fie donată.

sursa: https://ziarulunirea.ro

 

Comentariu